При ендопротезуванні колінного суглоба видаляються зруйновані суглобові поверхні стегнової та великогомілкової кісток та за допомогою кісткового цементу кріпляться штучні

Опублікований: 12.08.2022
Ендопротезування колінного суглоба

Ендопротезування колінного суглоба

При ендопротезуванні колінного суглоба видаляються зруйновані суглобові поверхні стегнової та великогомілкової кісток та за допомогою кісткового цементу кріпляться штучні. Таким чином ендопротез колінного суглоба складається із двох металевих суглобових компонентів (феморальний та тібіальний) та поліетиленового вкладишу. Інколи протезується суглобова поверхня надколінка.

 

Показами до операції є деформуючий артроз колінного суглоба 3-4 стадії, асептичний некроз виростків стегнової та великогомілкової кісток. Під час операції хірург використовує спеціальну навігаційну систему, що дозволяє вирівняти вісь кінцівки. Таким чином усувається варусна (О-подібна) або більш складна вальгусна (Х-подібна) деформація колінного суглоба.

 

Ендопротезування колінного суглоба Ендопротезування колінного суглоба

Правобічний гонартроз 4 ступеня з вальгусною деформацією. Результат ендопротезування: деформацію усунуто

 

Оперативне втручання триває 1-1,5 години і виконується під спінальною анестезією. Реабілітація та хода на милицях починається із першого післяопераційного дня. Пацієнт перебуває в клініці близько одного тижня. Як правило, після операції пацієнт повертається до звичайного життя, але йому протипоказані значні фізичні перевантаження.



Інші матеріали