Які причини порушення кровообігу у кістці: мікротромбози, що викликає вірус, чи застосування кортикостероїдів, якими лікують прояви коронавірусної інфекції?

Опублікований: 29.09.2022
Як COVID-19 впливає на стан суглобів?

Як COVID-19 впливає на стан суглобів?

 

Ми звернули увагу на те, що після перенесеної коронавірусної інфекції деякі пацієнти починають скаржитися на болі у суглобах, особливо кульшових та колінних. При обстеженні виявляється значне прогресування артрозних змін у літніх пацієнтів; у молодих, які раніше нічим не хворіли, присутні ознаки порушення кровопостачання суглобових поверхонь у вигляді асептичного некрозу. Саме остання ситуація викликає занепокоєння в ортопедів: асептичний некроз часто стає показом для ендопротезування суглобів в молодому віці. Які причини порушення кровообігу у кістці: мікротромбози, що викликає вірус, чи застосування кортикостероїдів, якими лікують прояви коронавірусної інфекції? Це питання досі лишається не до кінця вивченим.

 
На фото – МРТ кульшових суглобів 45-річної жінки через 9 місяців після перенесеного COVID-19: прояви асептичного некрозу головок кульшових суглобів (2-3 фаза).
 
Як COVID-19 впливає на стан суглобів?


Інші матеріали